fredag 30 september 2011

Minibokcirkel del 2

Inga problem, mitt enda villkor är att jag inte behöver skriva någon roman i november ;-)

Vilken bok ska vi ta? En ganska kort kanske för att testa? Kollade snabbt i bokhyllan, men hittar inget inspirerande. Har du förslag på lut?

Minibokcirkel

Så fort jag läser en bra bok så vill jag berätta om den för andra. Men jag hinner ju inte gå med i någon bok-cirkel. Kanske skulle jag och Dialoggerskan M ha en liten minibokcirkel? Vad sägs om att vi har en bok som vi läser båda två där vi bestämmer hur långt vi läser per vecka och sedan diskuterar detta? Det kan vara en "vid-sidan-om-bok"; en bok man har vid sidan om sin vanliga bok. Replik på den tack!

torsdag 29 september 2011

Barn till varje pris?

Kollar nya serien Barn till varje pris? på svtplay. Ofrivillig barnlöshet är ett svårt ämne och ger upphov till en massa åsikter av vitt skilda art. Det finns de som tycker att om man inte kan få barn så får man finna sig i det och adoptera om man nu så gärna vill ha barn. Det finns de som tycker att det är varje kvinnas rätt att kunna bära ett barn. Att barn är meningen med livet finns det väldigt många som tycker. Och att man inte begriper hur det är förrän man har fått egna barn. Själv vet jag inte riktigt. När vi beslutade att skaffa barn tog det ca 9 månader innan jag blev gravid så vi hade inte hunnit känna efter hur det hade varit om vi inte hade kunnat få barn. Hade man velat ha barn ännu hellre då? Förändras känslan när man plötsligt inte kan välja själv? Innan vi fick barn hade jag nog idén om att har man inte fysiken som krävs för att skaffa barn så får man finna sig i att inte kunna producera biologiska barn. Som man får finna sig i andra omständigheter som kan verka orättvisa i livet. Men hur hade jag känt om jag var en av dem som inte kunde få? Det får jag, tack och lov, aldrig reda på.

Pia Johansson. Foto: SVT


Och sedan kan jag bara applådera Pia Johansson som programledare. Med hennes egen ofrivilliga barnlöshet som bakgrund kan hon lotsa de medverkande och oss tittare på ett fint sätt.

Spotify + Facebook

Nya Spotifyanvändare måste ha ett Facebookkonto för att få åtkomst numera, och när jag loggade in på Spotify för en stund sedan blev jag ombedd att dela med mig av vad jag lyssnar på till mina Facebookvänner. Inte bara spellistor, utan vad jag lyssnar på just nu. Jag vet inte jag. Börjar man inte tröttna lite på att dela med sig av precis allt på samma sätt som man tröttnade på dokusåpor runt 2005?

Jag tackade artigt nej, får se om jag blir sugen lite senare.

Jag kom på en sak! del 2

Ja, Feist! Jag såg igår i GP att hon kommit med en ny skiva. Har inte hunnit lyssna eller kolla om den finns på Spotify än. Johan Lindqvist är i alla fall imponerad. Får hoppas att det gäller mig med.


Snabbt lockad

Ibland krävs det så lite för att jag ska bli sugen. Senast var när jag läste tidningen Fokus (riktigt trevlig läsning faktiskt, jag blir nog prenumerant snart) och snubblade över ett boktips i en artikel som skildrade ett samtal mellan fyra författare. Boken hette "How to be alone" och det räcker för mig. Måste nog läsa den faktiskt, bara på grund av titeln.

P.S Den är skriven av Jonathan Franzen som ju var med på Skavlan i fredags. Se programmet här, det är mer än vad jag har gjort.

onsdag 28 september 2011

Jag kom på en sak!

Feist har tydligen släppt nytt! Jag ska lyssna så fort jag får en stund på jobbet när det passar, har du hört?

Fast nu hittar jag inte skivan (eller vad säger man nuförtin?) på Spotify, men det kommer väl.

Kontrolltrosa del 2

Alltså - jag tror man får tänka såhär. Man väljer ju vilka färger man trivs och känner sig bekväm i. Varför skulle man inte kunna välja en form man trivs och känner sig bekväm i då?

Go for it säger jag. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på en sak min mamma berättade en gång. När hon var 16 år bodde hon på internat och råkade en gång överhöra (som vi säger i Swiden) husfrun prata med en annan lite yngre dam som jobbade som någon sorts pigaktigt (kommer inte på något bättre ord just nu). Husfrun hade köpt något liknande och ojade sig över att det blev valkar där strumpan slutade vid låren. Den yngre damen svarar försiktigt på bredaste bohuslänskan; "Jo men, serdu - någenstans måste det ta väjen vettu". Med andra ord - prova innan köp.

Islands in the stream

Låten som skrevs av bröderna Gibb, men sjöngs av Dolly Parton och Kenny Rogers var väl ingen favorit för mig innan min makes bror och fru sjöng den för oss på vår bröllopsgrillfest. De hade fyndigt och fint skrivit en svensk text som handlade om oss. Det är nu mer än 6 år sedan och så fort jag hör denna rätt så inställsamma låt tänker jag på den där kvällen. Låten är numera en sådan jag blir mycket glad av att höra. Under grillfest-kvällen regnade det. Vi kurade ihop oss alltför många i en liten stuga vid en sjö och jag och maken hade ett bröllopsfirande som var helt i vår smak.
Men......vill man lyssna på Dolly Parton är ju den här en bättre låt - egentligen. Och den har hon ju skrivit själv också. Peruken och kläderna är, som vanligt, i riktig Dolly-anda.



tisdag 27 september 2011

Kontrolltrosa

Sanningen. Den är inte alltid så fin. Men sanningen är den att jag emellanåt sneglar åt reklamer för sådana där kroppsstrumpor som håller in allt daller och man blir så slät och fin och smal och underbar. Det känns inte så hett att man sneglar på sånt. 

Kontrolltrosa. Bara namnet - grymt osexigt. Bild tagen från Rena Rama Under.

måndag 26 september 2011

En enkel spådom

Imorgon och i övermorgon kommer jag få ont så fort jag rör mig. Hälsar en som ska träna på Friskis för första gången på typ hundra år.

lördag 24 september 2011

Ren snällhet

Ren snällhet är sällsynt och man blir så glad så glad när man blir "drabbad". Låt mig ge ett exempel som hände mig i veckan. Jag kom till jobbet på måndag morgon och slentriangnällde lite över något som egentligen inte borde vara något att gnälla över. Helgbilagan i G-P var inte med när vi hämtade in tidningen på lördagmorgon och därmed var en del av lyxfrukostandet som lördagar innebär utraderad. Dessutom noterade jag att den innehöll en intervju med Magdalena Ribbing och av någon anledning kände jag mig nyfiken och hade velat läsa den.

Detta fick mina kollegor höra och snälla som de är var de mycket empatiska.

Men inte nog med det. När kollegan M skulle slänga sina återvinningstidningar i onsdags råkade hennes ex av bilagan ligga överst. Och då kom hon att tänka på mig och tog med den till jobbet.

Så himla snällt! Made my lördag, nu fick jag ju dubbla helgbilagor!

Rapport från TV-soffan

Liiiite övertänd publik när Winnerbäck gästar Niklas Strömstedt i SVT:s lördagsunderhållning. 10 spontanapplåder senare tänker jag att stackarn måste få avsluta sitt resonemang nån gång.

Bokmässan 2011 del 2

Lika säkert som blomflugor dras till ett glas saft, lika säkert dras jag varje år till Bokmässan. Igår var det dags för årets. Det går liksom inte att inte gå om man har tid. Smart drag för övrigt att gå på fredag eftermiddag, det var galet mycket folk men inte så fullständigt hysteriskt som det brukar vara på helgen. Och det kan jag förstå, efter en hektiskt vecka på jobbet var det kanske lite optimistiskt i överkant att tro att man skulle orka ta sig an mässan med full kraft. Jag var heeelt slut efteråt, somnade tidigt och sov i 10 timmar!

Men kul var det som alltid. Om man är intresserad av kändisspotting så får man sig en rejäl dos, och lite shoppat blev det. Mest spännande att läsa ska Knausgårds Min kamp bli. Ett erbjudande jag inte kunde motstå gjorde att jag köpte del 1 och 2 inbundna, trots att jag och min kompis S minuten innan hade sagt att vi ALDRIG skulle köpa inbundet. Gissa vem som köpte en inbunden själv lite senare?

Bokmässan 2011

Och nu undrar jag hur det var på bokmässan. Dialoggerskan M var där igår, men inte ett pip har man hört. Hallå! Hur var det? Berätta!
Mvh Den Otålige

fredag 23 september 2011

Svärmors underliga dröm

När vi sist hade besök av svärföräldrarna berättade svärmor en dröm hon haft som tål att återberättas. Hon drömde att hon skulle klippa håret på en känd frisör från staden hon bor i. Hon är inte frisörska så själva upplägget var ju lite konstigt, men som så vanligt i drömmar var det helt naturligt. Under själva klippningen råkar hon komma åt hans glasögon och undrar då om hon haft sönder dem. Mannen försäkrar henne om att glasögonen inte tagit någon skada men sedan tar hans handlingar en mer oväntad väg. Han tar av sig glasögonen, viker ihop dem på mitten som man kan med vissa glasögon - alltså den del som sätts på näsan - och stoppar dem i en liten tygpåse. Därefter stoppar han hela påsen i munnen och tuggar en liten stund. Tar sedan ut dem ur munnen och ur påsen och säger något i stil med: "titta, de tål vad som helst".

Man blir lite fundersam över hur svärmors hjärna egentligen fungerar.

Om utmaningen del 3 (sista delen)

Nej. Det blir ingen roman. 'Nough said. Något måste jag ju ha att göra när jag blir pensionär som sagt, och med alla de tantpoäng jag burit med mig genom åren kommer jag har prickat av det mesta när jag fyllt 40.

Hejdå R.E.M Del 2

Vilken tur att vi kom iväg den där gången så vi hann se R.E.M innan det var försent och ärligt talat så var det lite av en nostalgi-konsert för oss redan då. Ingen av oss hade väl hängt med så mycket efter Monster-plattan. Det är väl några låtar här och där som man lyssnat på efter det, men inte mycket mer. Jag lyckades för övrigt köpa biljetterna av en kille som annonserat på Blocket och som inte ville ha ett öre mer än vad de ursprungligen hade kostat.

torsdag 22 september 2011

Hejdå R.E.M

Idag lyssnar jag på Automatic for the people och tänker att jag är glad att Dialoggerskan K bjöd mig på R.E.M:s konsert i Göteborg när jag fyllde 30.

onsdag 21 september 2011

Om utmaningen

Jo, men serru! Den där romanen - den skrivs av ren lust och har inget att göra med bettskenor och tidspress. Den skrivs istället för slösurfandet och tv-tittandet. Vår lilla blogg blir ditt dagliga bollplank där du skriver funderingar som behöver lösas för att komma vidare i din spännande historia! Bra idé va!? På NaNoWriMo så har de alla argument för att du ska vara med: "You will be writing a lot of crap. And that's a good thing. By forcing yourself to write so intensely, you are giving yourself permission to make mistakes. To forgo the endless tweaking and editing and just create. To build without tearing down."

//K


tisdag 20 september 2011

Höjden av disträ...

...måste vara när jag tar min kopp till fikarummet, noggrant diskar ur den eftersom jag för en gångs skulle inte ska ha kaffe utan te och sedan går tillbaka till min plats. Med tom kopp.

Göteborgare?

När M skrev att hon sett flera med Frölundatröjor på Frölunda Torg och funderade över om hon nu borde ha Häcken-tröja när hon passerade älven, så kom jag att tänka på att jag fortfarande inte riktigt är bekväm med att kalla mig göteborgare. Har bott i staden sedan 1992, men det känns på något sätt inte riktigt rätt. Min äkta hälft har bott här sedan 1996 och känner likadant. Men kruxet är ju att vi är ju heller inte något annat. Vad är vi då?

//K

Tvättomater

Det borde verkligen finnas tvättomater. Ska man tro Wikipedia verkar det som om det bara finns en tvättomat kvar i hela Sverige. Lite synd! Det är ju där det kan hända så mycket spännande saker - sånt som bara händer på film. Vad har vi annars för ställen där man sitter och väntar och bara måste spana på snygga killen eller fråga om en polett av den där heta tjejen? Har vi någon motsvarighet till tvättomaterna?

//K

Från kortfilmen Laundry


måndag 19 september 2011

Så många trådar

Ojojoj. M skriver och berättar och jag hinner ingenting. Ska återkomma med reflektioner kring Frölunda-tröjor, varför hon kanske ändå borde hänga på utmaningen och annat smått och gott. Just nu är det mest deg i hjärnan eftersom en liten i familjen valde att vara vaken i natt i stället för att sova.....

//K

Schemalagda inlägg

är roliga, för då kan man till exempel berätta att just nu är jag på en kurs i presentationsteknik och ska hålla en presentation på fem minuter som får handla om vad som helst.

Jag tänker att om jag ändå fått ordet att prata så kan jag lika gärna säga något vettigt. Jag kommer prata om den här sidan: http://www.ettklickforskogen.se

//M

Om utmaningen

Ett enkelt svar; Nej. Tidsbegränsade projekt vill jag inte ha, det räcker och blir över av dem på jobbet numera. Mitt mål är att bli av med bettskenan och då tänker jag mig att jag behöver lite fri tid på min fritid.  Om man nu får vara lite navelskådande så här på söndagkvällen.

//M


söndag 18 september 2011

En torktumlares undran

Finns det tvättomater i Sverige?

Hälsningar från en som saknar sin tvättstuga

//M

lördag 17 september 2011

Slump?

Är det en slump eller varför har jag sett minst fem personer med Frölundatröjor just på Frölunda Torg? Borde jag ha Häckentröja på mig när jag är på Hisingen? Byta till Elfsborgströja om jag närmar mig Borås? Har jag missat nåt?

//M som åker buss och funderar

50 000 ord

Men egentligen. 50 000 ord - det är inte så mycket ändå. Kollade just i ordbehandlingsprogrammet och om man fyller varje sida med tät text blir det bara lite mer än 59 sidor. Detta delar man upp på 30 dagar som ger att man då behöver skriva nästan två sidor per dag. Tror faktiskt att du skulle klara det! Anta utmaningen! Behöver du uppslag till story så återkom i frågan.

//K

fredag 16 september 2011

En fantastisk utmaning


...som jag tycker den som känner sig manad ska hoppa på är NaNoWriMo. Det är en världsomspännande tävling, aktivitet, händelse - vet inte riktigt vad man ska kalla det - där man ska skriva en roman om 50 000 ord under november. Man har alltså 30 dagar på sig.

Det hela låter helt galet och jag tänker att jag ska vara med när jag blir pensionär.

Om konstiga säljargument och databastekniker

Åh, det får mig att tänka på när jag var på nåt studiebesök när jag pluggade på Komvux för hundra år sedan. Vi var på en folkhögskola någonstans mitt i skogen vid en sjö, och han som tog emot oss berättade att det hade varit någon sorts konvalescenthem eller något liknande förr. Han visade oss även ett gammal broschyr där de rekommenderade att man skulle ta ett uppfriskande bad i sjön, då den var garanterat radioaktiv. Där har du ett säljande argument som känns omodernt om något!

Annars har jag mest fnissat åt vår databastekniker på jobbet idag som ivrigt och passionerat förklarade jobbets systems databasstruktur på ett sätt som gjorde att jag nästan begrep, och sekunden efter frågade mig hur man stänger av ljudet på sin mobil. Jaja, man kan ju inte kunna allt bara för att man är intresserad av teknik...

//M

Modernt

Vad fan är det med företag som tror att försäljningsargumentet att något är modernt är så himla bra? Eller är det jag som inte fattar. Låter det inte bara fånigt? I mina öron låter det som något som imponerade på barn på 50-talet. Vadå "modern"? Det säger väl ingenting. Detta skrivs apropå soffan som nu slängts ut och att jag igår kväll såg en tv-reklam för ett möbelföretag som använde just detta argument.

//K

P.S Är det inte ett lustigt sammanträffande att vi just sålt vår soffa? Hur ofta köper/säljer/slänger någon av oss soffor?

torsdag 15 september 2011

Liten sorg

Idag åkte kära gamla sunksoffan ut här hemma. Vi har tillbringat mycken tid tillsammans och med ett litet sting i hjärtetrakten kånkade vi bort den till soperummet nyss.

Hejdå soffan.

Bilden är lånad från Jan Stenmarks bok U-sväng inslagen i folie.

De där tv-serierna jag inte sett

14 år alltså? Vet inte vad som är mest chockerande, att serien gick i 14 år eller att jag lyckats att inte se ett enda avsnitt.

//M


Vinyl

Känner mig jäkligt creddig eftersom jag nu lyssnar på en gammal vinyl-skiva. Härligt att ha packat upp grammofonen och spela lite sköna gamla plattor. Men vänta nu, hur creddigt är det att lyssna på Dirty Dancing-soundtracket?


//K

Treme

Och så var det ju det där med vad jag borde beta av. Vi började se Treme, men kom av oss här hemma, av nån anledning. Serien som skapats av upphovsmännen bakom The Wire (kanske världens bästa serie) började klart lovande, men jag tror vi såg på flera serier parallellt och då valde vi tydligen nåt annat. Och så var tv-serie-cirkeln sluten eftersom skådisen Dominic West finns med i både The Wire och The Hour (som låter misstänkt likt varandra).

//K

Dynastin

Nu var det väl så att det inte bara var Dynastin M inte såg på åttio-talet. Missades inte hela Ewing-familjens Dallas också? Hur man nu kan undgå en serie som gick i fjorton år under barndomen.

// K

onsdag 14 september 2011

Om The Hour och andra TV-serier

Ja! Jag måste nog se The Hour. Jag var faktiskt vid en TV just när första avsnittet började men av någon anledning drogs jag iväg till något annat. Typiskt att rättigheterna inte räckte till för SVT Play så att hela serien kunde få ligga kvar för oss senisar.

Andra serier jag verkligen borde se:

Mad Men - har jag faktiskt börjat se på DVD, två avsnitt and counting.
Twin Peaks - nej, jag har faktiskt inte sett den.
Dynastin - heder åt min mamma som inte ville se eländet. Men samtidigt känns det som jag missade en "viktig" del av 80-talet. Om man gillar populärkultur alltså.

Serier jag sett alla avsnitt av:
Gilmore Girls - på min iPod, väldigt 2007 faktiskt
The Sopranos - under typ två år till och från

När jag tänker på saken - finns det någon serie som du inte bockat av som du känner att du borde? Känns som du har järnkoll på TV-serierna.

//M

P.S Bilden på Luke's Diner från Gilmore Girls är tagen av Bjarne B Sunde.

The Hour

Jaha. Så var The Hour slut. Det kan nog vara så att M måste se den. Men nu är den slut på svt så det får väl fixas på annat sätt. Vill se mer. Vill se hur det går för Bel och Freddie.